Tuesday, 2 June 2015

Tricks and Tips to solve Aptitude problems on Time and Work

              Tricks and Tips to solve Aptitude problems on Time and Work

         In this freshersjunction blog you can get all freshers jobs details, Technical interview questions and Tricks to solve aptitude problems. You can see the previous articles on Aptitude tricks and tips to solve Train problems, tricks and tips to solve averages problems, tricks and tips to solve ages problems etc here.

                Now the topic is tricks and tips to solve Aptitude problems on Time and Work. these type of aptitude problems are some what difficult when compare to aptitude problems on averages and ages. but if you follow all the tricks and tips which i mentioned in this article, then time and work problems are also become easy.

  Now we can see the important formula for Time and work aptitude problems.

Formula required for Time and Work problems:

1. If ‘A’ can do the work in ‘n’ days , Then A’s one day work is 1/n

Tricks and Tips to solve Aptitude problems on Time and Work:

For Example, ‘A’ can do the work in 2 days, in one day he does half of the work (that is 1/2 work). It is simple, he can do the work in 2 days, that means first days he completed 50% of the work and second day finishing 50% of the work.

2. If A’s 1 day’s work is 1/n, then A can finish the work in ‘n’ days.

Tricks and Tips to solve Aptitude problems on Time and Work

For example, A can finish the work in 3 days that means in first day he finishing 1/3rd of work, second day 1/3rd of work and third day 1/3rd of work.

Example Problems on Time and Work with solutions :

If A can finish a work in 2 days, B can finish the work in 3 days, then How many days together takes to finish the work?

General Method to solve Aptitude problems on Time and work:

A) as per first formulae A’s one day work is 1/2
                                                B’s one day work is 1/3
Now A and B work together in one day is (1/2)+(1/3) = 5/6

In one day A and B together work in one days is 5/6, So number of days they take together to finish the work ids 6/5. (as per second formula)

Tricks and tips to solve Aptitude problems on Time and Work:

a)If A can finish a work in x days, B can finish the work in y days, then and A and B together takes time to finish the work is xy/(x+y)

Check the answer with general method, A in 2 days, B in 3 days then A+B in 2*3/(2+3) = 6/5 days

b)  If A can finish a work in x days, B can finish the work in y days, C and finish the work in z days then now together A&B&C finish the job in (x*y*z) /(xy+yz+zx)

Example problems on Time and Work with solutions :

1. If A can finish a work in 3 days, B can finish the work in 6 days, then How many days together takes to finish the work?

Tips and Tricks to solve Time and work problems:

                As per short cut method answer is 3*6/(3+6) = 18/9 = 2 days

One more trick to solve this type of Aptitude problems on time and work

Tricks and tips: Let Assume the job is 6 units (L.C.M of 3 and 6) (whatever it may be like making burgers or walking kilometers etc)

                A--> 3 days - > 6/3 = 2 units per day
                B--> 6 days - > 6/6 = 1 unit per day
                -------------------------------------------------
        A+B -> 3 units per day        

The total job is 6 units, so  A and B together complete the work in 6/3 = 2 days.

2. If A can finish a work in 12 hours, B can finish the same work in 15 hours, then How many minutes together takes to finish the work?

Tricks to solve Time and work problems Aptitude :

Let Assume the job is 60 units (L.C.M of 12 and 15)

                A-- > 12 hours - > 60/12 = 5 units per day
                B-- >  15 hours - > 60/15 = 4 unit per day
                -------------------------------------------------
        A+B - > 9 units per day

The total job is 60 units, so  A and B together complete the work in 60/9 = 20/3 hours
                                                                                   = 20*60/3 minutes = 400 minutes

3. A can do the work in 20 days, B can do the same work in 30 days. A,B and C together completed work in 10 days. In how many days C alone can do the work?

Tricks and Tips to solve Time and work 
Aptitude problems:

                Total work = 60 units  (LCM of 20, 30,10)
                       A can do 3 units per day
                      B can do 2 units per day
                A & B & C can do 6 units per day

                A-- > 3
                B--- > 2
                c- > ?
                ---------
         A + B + C --> 6

So C can do 1 unit per day (6-3-2)

Total job is 60 units , So C alone the complete job in 60/1 = 60 days

4. A and B together can complete a work in 12 hours. B and C together can complete a same work in 15 hours. C and A together can complete a same work in 20 hours. In how many hours A & B & C together complete the work?
A) 5                        B) 6                        C) 10                      D) 12

Time and work problems tricks:

                Total work = 60 units  (LCM of 12, 15,20)
                A & B-- > 60/12 = 5 units/day
                B & C--- > 60/15 = 4 units/day
                C & A-- > 60/20 = 3 units/day
-----------------------------------------------------------------------
               2 (A + B + C) = 12 units/ day
              = >(A + B + C) = 6 units/ day

Total job is 60 units. So A & B & C together complete the work in 60/6 = 10 days

If the same question asking like following
5. A and B together can complete a work in 12 hours. B and C together can complete a same work in 15 hours. C and A together can complete a same work in 20 hours. In How many hours B alone complete the task?

Tricks and Tips to solve Aptitude problems on Time and work with examples:

As the previous question answer (A + B + C) = 6 units/ day
B one day work is (A + B + C) one day work - C & A one day work
B = 6 – 3 = 3 units per day
Total job is 60 units. So B alone can complete the 60/3 = 20 days

6. P can do a work in 12 hours and Q can do the same work in 18 hours. P started the work and Q joined the work after 6 hours. How much time in all they take to complete the work?
a) 3 hrs 36 mins                 b) 3 hrs 48 mins                 c) 9 hrs 36 mins                 d) 9 hrs 48 mins

Tricks to solve problems on Time and work:

Total work = 36 units (LCM of 12 and 18)
                P -- > 36/12 = 3 units/ hour
                Q -- > 36/18 = 2 units/ hour
     ----------------------------------------------
                P + Q -- > 5 units/ hour

P can alone do the work for first 6 hours so 6*3 = 18 units
Total work is 36 units. In 6 days 18 units are completed. So the remaining work is 36 – 18 = 18 units.
So remaining work completed by P and Q is 18/5 hour
Total time taken for completing the work is 6 + 18/5 = 9.6 hours = 9 hours 36 minutes

7. Suresh can do work in 24 days and Naresh can do the same work in 40 days. Suresh started the work and Naresh replaced him after 12 days. In how many days from the beginning 75% of the work will be completed?
A) 10                      B) 12                      c) 18                       D) 22

Shortcut tricks to solve Time and work problems:

Total work = 120 units (LCM of 24 and 40)

                Suresh -- > 120/24 = 5 units/ day
                Naresh -- > 120/40 = 3 units/ day
     ----------------------------------------------
                Suresh + Naresh -- > 8 units/ day

In first 12 days suresh can complete 60 units of work (5 units per day)
Remaining work is 120 units – 60 units = 60 units
But the question is “In how many days from the beginning 75% of the work will be completed?”
                                So 120*(75/100) = 90 units
Now the remaining work is 90 units – 60 units = 30 units
So naresh complete the remaining work in 30/3 = 10 days

Don’t select the option which has 10. The question is “In how many days from the beginning 75% of the work will be completed?.

That meaning total number of days = days taken by Suresh + days taken by naresh
                                                                     = 12 + 10 = 22 days

Note: Press Ctrl + D to Bookmark this page, it will be helpful to you review once again before going to any Aptitude written test.

                If you have any queries related to Time and work aptitude problems or if you feel some type of problems on time and work are not covered, then let us know by commenting here. we will update you as soon as possible.

You may also search in Google as:
Freshersjunction: tricks to solve Aptitude problems on Time and work, Aptitude problems on Time and work with examples, tricks and tips to solve Aptitude problems on Time and work, best trciks to solve Aptitude problems on Time and work, how to solve Aptitude problems on Time and work with trciks

2 comments:

Job Search

Loading...
 
Copyright © . Freshers Junction - Posts · Comments
Theme Template by Freshers Junction · Powered by Blogger